O amintire clara inainte de Marele razboi

O revolutie clara pe care omul a facut-o pe acest pamant a fost aceea de a conecta, orase, sate si tari prin poduri, drmuri si canale. Ideea in sine ca o buna parte, chiar cea mai mare parte a comertului sa mearga inauntrul unei tari si nu in afara peste mari, era un vis.

Descoperirile si munca in domeniul stiintific au transformat acest vis in realitate. In Europa, oameni precum Nicholas of Cusa, Johannes Kepler, Jules de Mazarin, Christiaan Huygens, Gottfried Leibniz, Jean Baptiste Colbert, Pierre Paul Riquet si altii au fost primii care au avut acest vis.

Odata cu jumatatea a II-a a secolului al XIX-lea sistemul american de politica economica, care se pregatea sa revolutioneze infrastructura fizica si economica a unui intreg continent era privit cu o si mai mare ura, de catre Imperiul Britanic, cu o ura mai mare decat a lui John Locke, a lordului Shelbourne si a celorlalte interese oligarhice ce dominau aproape fiecare colt al comertului maritim, o ura nutrita de aceste cercuri, asemenea urii si furiei a tiranului Olimpian Zeus; Ce l-a pedepsit crunt pe Prometeu, asa cum a scris Aeschylus in tragedia sa antica, Trilogia Prometeu incatusat.

Monopolul asupra comertului maritim era in pericol, prin faptul ca piata comertului maritim se restrangea. Putand sa trimiti materiale, muncitori, medicamente, comoditati mai rapid, mai ieftin, fara tarifele oligarhilor maritimi asta era o mare problema. Hai bine, asta se intampla doar in SUA, prin finalizarea caii ferate transcontinentale, dar modelul american incepuse sa-i inspire pe toti. In Rusia se facea calea ferata transiberiana, Franta incepea sa-si modernizeze propriile sine, iar in Germania lui Bismark in sfarsit statele se unificau si incepeau sa-si construiasca rutele comerciale.

Inconjurata de inamici, traditia veche a oligarhiei comertului maritim avea sa infrunte cruda realitate. Insa, Imperiul Britanic nu renunta cu una, cu doua. Regele George al V-lea al Marii Britanii, neam cu Tarul rus si cu regele Wilhelm al II-lea al Germaniei a inceput sa-i intoarca pe toti pe dos.

Bismark, adevarat om de stat, constient de intrigile pe scena internationala, concepuse un pact de non-interventie cu Rusia tarista, in caz de un razboi in Balcani ar fi rasarit, Germania si Rusia ramaneau neutre.

Regele britanic impreuna cu interesele finantistilor oligarhi s-au folosit de Wilhelm, pentru a-l da afara pe Bismark din functia de prim-ministru. Wilhelm al II-lea era un degenerat, caruia ii placea sa se dea in spectacol, purtand cat mai multe uniforme impanate. Bismark a avertizat asupra ce avea sa se intample, deoarece cu el dat afara acordul discret dintre Germania si Rusia pica.

Asasinarea Arhiducelui Franz Ferdinand a fost pretextul perfect, dar omul nu-si poate ascunde mirarea faptului, ca un om neam de neam cu ceilalti, le-a cantat atat de bine astora, incat Wilhem si Romanov si-au indreptat tunurile si soldatii unii impotriva celorlalti.

Prea tarziu idiotul de Kaiser si-a dat seama ca a fost marioneta perfecta in fata jocurilor propriilor sale neamuri perverse, in speta regele George al V-lea, asa reiese din jurnalul sau.

Intre timp, oamenii mureau secerati de mitraliere, imprastiati de mine si ingropati in transee, iar revolutia tehnologica, economica si sociala a trenurilor si cailor ferate se oprise.

Va las cu ultima scena din utlimul episod, dintr-un serial de exceptie, Blackadder, cea mai mare opera de arta a umorului.

Anunțuri

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: