Teosinte sau porumb?

Avand in vedere ca foarte multa lume apreciaza joculetele de tip simulator de ferma (agricultura), gen Farmersi si cele de pe facebook, ma gandeam totusi sa invatam ceva interesant legat de activitatea asta, atat de veche si atat de necesara.
Sa aprofundam nitel domesticirea plantelor si ce a insemnat asta pentru civilizatia umana.
Sa luam exemplul concret al teosintei, stramosul porumbului. Actiunea inginereasca a omului asupra teosintei a dus la nasterea porumbului pe care noi astazi il stim si-l mancam. Cand examinam plantele mai indeaproape decat forma lor macro-botanica, descoperim abilitatea acestora de a face fotosinteza, contactul cu lumina soarelui ce duce la combinarea dioxidului de carbon si a apei, eliberand astfel oxigenul (ca produs al acestei reactii), dar in acelasi timp creand carbohidratii inerti, anume celuloza, elementul principal ce constituie „zidul/bariera” celular/a al/a plantelor. Alaturi de acestea mai avem crearea depozitelor de energie (carbohidratilor concentrati), zaharuri, proteine si lipide, ce pot fi consumate de animale si oameni.
Domesticirea rosiilor, a merelor si a porumbului spre exemplu au dus la imbunatatirea ratioului de carbhohidrati, proteine si lipide utilizabile de catre om si animale, in acelasi timp facandu-le mai usor de digerat.
Astfel prin activitatea de cultivare, omul si-a creiat un lant de elemente apartinand biosferei (necesare omului pentru supravietuire), care exista intr-o stare de simbioza cu nevoile si activitatea umana.
Avem mai jos o image cu teosinte si una cu porumb;

Observati ceva diferit intre porumb si stramosul lui? Ei bine diferenta dintre A si B a fost posibila numai prin actiunea omului, prin prisma activitatii sale agriculturale.

Sunt anumite caracteristici, mai intai, porumbul contine sute de boabe in timp ce teosinte are in medie intre 5 si 10 boabe, porumbul este mai inalt, mai lat si mai gros; Totusi teosinte se poate inmultii singura, fata de porumb care are nevoie de om sa-i disloce boabele si sa le imprastie pe pamant. Este oare teosinte mai „tare” decat porumbul din punctu’ asta de vedere? Categoric nu, deoarece teosinte isi poate imprastia semintele doar pe o arie de cativa km patrati, pe teren plat, iar majoritatea acestor plante sunt pe cale de extinctie.

Aceasta arta  a bio-ingineriei a fost conceputa de catre stramosii nostri acum mii de ani si face parte din testamentul suprem al creativitatii si rolul re/organizator al noosferei, sfera cognitiei umane/a ideilor ce schimba constant relatia dintre om si mediul sau inconjurator.

Munca in domeniul biofotonic a lui Alexander Gurwitsch a dezvaluit niste lucruri foarte interesante legate de rolul radiatiei cosmice asupra dezvoltarii biosferei, a vietii. Voi detalia experimentele si constatarile lui Gurwitsch intr-un viitor post.

De mentionat faptul ca nu stim in ce masura o importanta parte a litosferei este produsul rezultat/creat din munca vietii (a biosferei). Este un sentiment profund de optimism si uimire, cand te gandesti de ce e in stare ratiunea creativa a omului. Faptul ca omul, unicul exponent al biosferei, reprezinta singura forta creativa ce se manifesta prin vointa, prin idei ce nu sunt materiale, dar se nasc, exista si se manifesta prin viata si se duc mai departe prin faptele umanitatii.

Prin domesticirea plantelor, prin imbunatatirea calitatii si formei acestora civilizatiile s-au nascut, prin faptul ca acel surplus de alimente se strangea pentru zile negre si hranea mai multi oameni si asigura marirea densitatii relative a populatiei pe o suprafata/regiune locuita. Astfel oamenii se puteau angaja in cercetarea cosmosului si a mediului inconjurator, in imbunatatirea habitatului lor, case, poduri, drumuri, medicina, educatie etc.

Voi incheia cu finala comparatie intre teosinte si porumb. Sub aproximativ 5% din suprafata de teren a SUA, daca ar fi folosit terenul pentru cultivarea porumbului ar asigura suficient porumb pentru intreaga tara, in timp ce pentru a asigura suficienta teosinte pentru intreaga tara, ar fi nevoie de peste 51% din suprafata de teren a SUA.

Teosinte vs porumb/ 0-1 la calitate, 0-1 la cantitate, 0-1 pentru eficienta exploatarii, 0-1 pentru productivitatea exploatarii.

Bate porumbul cu 4 la 0!

Anunțuri

Etichete: , , , , , , , , ,

3 răspunsuri to “Teosinte sau porumb?”

 1. Claudiu Efta Says:

  Si la pauza cat a fost?
  Articol f. bun,informatie clara si precisa.

 2. helsworth Says:

  Thank you 😉 dar intotdeauna e loc de mai bine.

 3. Claudiu Efta Says:

  Nu te cred …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: