Discursu’ lu’ Basescu despre economie

Sincer sa fiu, mi-e greata de toti comentatorii de pe plaiurile mioritice, ce vorbesc despre „piata/piete” si „investitori”, de parca doar guvernele lumii si doar politicienii ar fi de vina pentru situatia neagra in care se afla sistemul monetar-financiar international. Dupa ce ca nenorocitele astea de guverne tradatoare i-au salvat prin bailouturi, sacrificand bunastarea cetatenilor si viitorul posteritatii acestora, tot ei sunt cei care „n-au incredere”.
Dar ce fel de incredere exista in piata derivatelor financiare, acest balon parazitic care intrece cu mult in magnitudine PIB-ul intregii planete? De ce baga bani asa zisii investitori in aceste rahaturi? De ce baga bancile bani in asa ceva? Ele fiind cele ce au initiat aceste practici bancare de „investitii”, cu ajutorul oligarhilor transpartinici-bancari din 1971 (Inter Alpha Group). Aruncati un ochi pe aceasta sectiune pentru a afla mai multe. Dar sa ne referim deocamdata la discursul lui Basescu.

A spus ca guvernul a reusit sa ajunga la nu stiu ce echilibru macroeconomic… Aoleo, cum asa!? Inflatia e stabila? Stai sa vina iarna, ca vorba aia ne uitam pe intreg anul, nu pe sferturi sau cincimi. Avem cumva un buget excedentar? Nu. Avem cumva vreo crestere economica nominala suficient de mare, nu neaparat sa bata inflatia, dar macar s-o anuleze? Nu. S-au marit cumva investitiile non-rezidentiale fixe si de inventar? Nu.

Nu exista niciun echilibru macroeconomic in Romanaia, intreaga politica macroeconomica a tarii asteia e numai la fel de buna pe cat e politica microeconomica a fiecarei institutii comerciale privata si de stat. Daca e sa le adunam pe toate si sa facem o medie, obtinem concluzia conform careia „Poti sa reusesti doar daca NE cunosti, doar daca NE acorzi atentia cuvenita”.

Mai e o treaba, macar sa le dea de gandit guvernantilor si consilierilor. Nu credeti ca altfel va imprumutati de pe piata pentru a face investitii, decat pentru a acoperi golurile unor goluri precum fondul de pensii si fondul asigurarii de sanatate? (Spun goluri nu ca as fi impotriva statului social, ca as fi vre-un adept al doctrinei laissez-faire; Spun asta pentru ca, atat timp cat nu exista productie fizica, infrastructura, pe scurt platforma economica fizica in tara asta, toate celelalte domenii, precum sanatatea, educatia si asa mai departe, nu fac nimic altceva decat sa erodeze samota cu gauri ce se cheama economia romaneasca); Banii pe care ii incaseaza statul din taxe si impozite, s-ar duce mai bine direct la pensii si la sanatate, iar bugetul alocat pentru investitii ar trebui redus radical, sa nu mai vorbesc ca ministerele tineretului si turismului ar trebui rase. Alta suma de credit si dobanda ar oferi banciile si investitorii statului pentru investitii, decat ar oferi pentru fondul de pensii de exemplu. Nu numai atat, dar deficitul bugetului ar fi unul mult mai mic, deoarece plata creditelor pentru investitii ar surveni in momentul in care investitiile deja au inceput sa functieze, ergo sa genereze un profit. Statul ar putea scapa mult mai usor, transferand povara de achitare a creditului prin a vinde noile active create, ce s-au dovedit a fi productive si, sau ar putea sa acorde stimulente fiscale si birocratice pentru investitor, incat sa minimalizeze valoarea ratelor. Daca ar beli economia subterana si furtul de ban public si ar investi cu adevarat in cai ferate, drumuri si sosele ar reduce si inflatia, iar premiumul de inflatie la titluri de stat, certificate si bonduri de trezorerie ar scadea implicit.

Dar cat timp bancile isi vor rezerva banii pentru imprumutatul statului roman, clientii juridici si fizici vor ramane pe uscat, in timp ce doar juridicii si fizicii portocali-UDMRisti for fi uzi.

Anunțuri

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: