Biofizica si procesul vietii de Wolfgang Lillge, M.D. (traducere sintetizata de yours truly) Partea I

Este mostenirea lasata de Vladimir Vernadsky posteritatii de a continua eforturile sale in cercetarea diferentelor dintre materia vie si non-vie. Este nevoie de intelegerea caracteristicilor fizice ale vietii, care pot fi masurate pe langa altele, in termen dediferite tipuri de radiatie, diferite lungimi de unda, criterii magnetobiologice si cuplarea dintre diferitele sisteme vii si non-vii; intre sistemele vii si sisteme astrofizice si de asemenea cuplarea dintre sistemele non-vii si cele astrofizice si asa mai departe. In ultimii aproximativ 40 de ani, s-au dezvoltat biotehnologii complet in afara biologiei moleculare de masa (mainstream). Ceea ce a fost stabilit de aceste noi tehnologii este faptul ca celulele au un mijloc de comunicare aparte. Comunicare ce se inrudeste cu semnale electromagnetice slabe, dar eficiente din punct de vedere biologic. Aceste noi descoperiri in domeniul biofizicii sunt de-a dreptul ignorate de catre metodele conventionale standardizate ale biologiei moleculare si ale geneticii. De fapt intrebarea „Ce este viata?” a fost complet scoasa din gandirea conventionala stabilita in biologie. Biologia moleculara, care se ocupa exclusiv cu cercetarea „caramizilor vietii” (building blocks), a uitat complet de diferentierea intre caracteristicile materiei vii si cele ale materiei moarte. Pentru biologia moleculara nu exista nicio diferenta calitativa intre celulele vii si cele moarte; Cu putin inainte si dupa moarte o celula contine aceleasi molecule si structuri.

Dar ce s-a intamplat? Unde e  „animus vitae” ori „forta vie” in toate astea, despre care s-a speculat odinioara?

Procesele vietii sunt un fenomen absolut extraordinar. Intr-un tesut in crestere se poate estima ca fiecare celula produce un milion de molecule pe secunda, mai mult cu cateva magnitudini, decat ceea ce se poate reconstitui intr-un laborator. Un alt numar astronomic (majoritatea ar spune cifra astronomica, dar e incorect, deoarce cifrele sunt doar de la 0 la 9, restul sunt numere) este acela ca in medie, fiecare fiinta umana are aproximativ 10 trilioane de celule, ce sunt generate de 43 de runde succesive de dublare celulara. Numai dupa o astfel de munca impresionanta o fiinta umana ajunge la varsta de adult. In acelasi timp in mod constant celulele se duc si vin. In fiecare individ, la fiecare secunda, aproximativ 10 milioane de celule mor si trebuiesc inlocuite intr-o perioada scurta de timp pentru a preveni descompunerea entropica. Nu poate fi prezis unde si cand o celula va muri, dar daca rata de inlocuire ar fi cu putin mai mare sau mai mica, corpul s-ar dezintegra rapid. Spre exemplu, daca rata de crestere a celulelor intestinale ar fi mai mare doar cu putin la % vis-a-vis de rata de mortalitate a acestora, corpul ar muri datorita obstructiilor cauzate de intestine.

Biofizicianul Fritz Popp a atras atentia asupra conditiilor ce trebuiesc indeplinite in asa fel incat toate aceste procese sa se intample intr-o forma controlata. Anume trebuie sa fie o cuplare imediata a comunicarii celula cu celula, iar conform calculelor sale, este posibil doar atunci cand procesele cheie de control (ale vietii) apar la viteza luminii. Orice alte cai de transmitere de „informatii”, incluzand biomolecule, mesageri chimici si asa mai departe, n-ar fi suficiente, deoarece ar fi prea lente sa garanteze integritatea organismului. Din asta deducem ca lumina, sau o alta actiune electromagnetica ce opereaza la viteza luminii, trebuie sa fie implicata intr-o forma sau alta in organizarea proceselor vii.

Va las sa meditati asupra recapitularii facute de Lillge si voi reveni data viitoare cu partea a II-a.

Aveti aici articolul dumnealui in engleza.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: