IAEA tergiverseaza „problema” Iranului

Sursa: http://www.middle-east-online.com/english/?id=50971

O strategie nucleara prudenta a Vestului vis-a-vis de Iran, una care ar respecta drepturile nucleare ale Iranului, ar continua sa insiste asupra transparentei programului nuclear iranian, dar s-ar abtine de la a ameninta Iranul cu lovituri militare si, sau cu sanctiuni coercitive, titreaza Kavesh L. Afrasiabi.

In recenta lor vizita in Iran, oficialii de la IAEA (International Atomic Energy Agency) au ratat o mare oportunitate de a rezolva neintelegerile ramase vis-a-vis de programul nuclear iranian; Neintelegeri iscate de interventia personala a Directorului General al IAEA, Yukiya Amano, ale carui rapoarte au iscat suspiciunea unei „posibile dimensiuni nucleare” a Iranului.

Potrivit unei surse apropiate echipei iraniene de negocieri, in timpul vizitei de doua zile din februarie 20-21, echipa IAEA condusa de Herman Nackaerts, Directorul General Adjunct de Aparare, a fost invitata, desi scopul vizitei era discutarea cadrului de rezolvare a „ambiguitatilor”, sa vada situl suspectat de „teste cu explozibil cu caracter nuclear” de la Marivan, citat in raportul IAEA din noiembrie 2011, aceasta alegatie fiind respinsa de Teheran. In loc sa accepte invitatia si astfel sa puna capat preocuparii declarate ale Agentiei Internationale, echipa IAEA a refuzat oferta dupa ce s-a consultat cu Dnul Amano in Viena. Amano a ordonat intoarcerea de urgenta a echipei la Viena.

Potrivit sursei din Teheran, daca Amano ar fi permis echipei sale sa inspecteze situl de la Marivan, atunci el ar fi trebuit sa mentioneze descoperirile echipei in raportul sau scadent de saptamana viitoare. „Prin torpilarea personala a unei sanse de a incheia o mare suspiciune a IAEA in privinta Iranului, Dnul Amano din pacate isi dovedeste prejudecata inca o data”, sustine sursa din Teheran.

Dnul Amano a fost criticat in trecut ca fiind un suporter al interesului Statelor Unite in privinta activitatilor nucleare iraniene. La numirea sa in functia de conducere a IAEA, Dnul Amano a fost referit de catre diplomati americani drept un „prieten” al interesului american, potrivit surselor diplomatice secrete dezvaluite de Wikileaks in 2010.

Nu numai ca Dnul Amano nu a mentionat nimic despre invitatia facuta de Iran echipei de inspectori de a vizita facilitatile de la Marivan, dar dumnealui in mod necinstit s-a plans de faptul ca Iran nu a dat acordul echipei de a inspecta baza militara de la Parchin, in ciuda faptului ca propriul sau raport, din noiembrie 2011, admite ca scopul vizitei este acela de a „discuta problemele identificate.” Asta a facut ca presa din Vest sa numeasca vizita lui Nackaerts un esec, blamand-o astfel pe „intransigenta” Iranului.

Martorii iranieni sugereaza altceva, indicand faptul ca cele doua parti au facut progres substantial pe o „modalitate de draft” in sase pasi, ce ar adresa nelamuririle agentiei asupra programului nuclear iranian. Desi nicio intelegere finala nu a fost atinsa in vizita din februarie, regimul de la Teheran insista ca un acord se afla inca pe masa, iar Iranul este gata sa-l implementeze. Acordul include un cadru bazat pe „pasi practici” pentru a inlesni cooperarea dintre Iran si IAEA, acoperind o viitoare inspectie a bazei de la Parchin, ce in mod intamplator a fost vizitata in trecut de catre IAEA, fara de a fi descoperit ceva „iesit din comun”.

„Am avut trei runde de negocieri cu Dnul Nackaerts, de doua ori in Teheran si o data in Viena si ne apropiem de finalizarea unui acord, in cazul in care nicio interventie negativa a anumitor puteri ce manipuleaza IAEA nu se petrece pentru a perpetua o stare de criza in jurul programului nuclear pasnic iranian.”, spune o sursa anonima din Teheran.

Regimul de la Teheran si-a exprimat disponibilitatea de a se angaja in o noua runda de discutii cu Membrii Permanenti ai Consiliului de Securitate ONU. Din perspectiva Iranului, pentru ca urmatoarele discutii sa aiba succes, celelalte parti trebuie sa fie pe acelasi plan cu „initiativele de statornicire a increderii” ale Iranului, precum oferta de a inspecta un sit suspectat de catre IAEA. In mod cert, Dnul Amano trebuie sa explice de ce a refuzat oferta si de ce nu a facut publica invitatia Iranului?

Conform marturisirilor recente a diversi oficiali americani, inclusiv Secretarul de Aparare Leon Paneta, SUA n-are nicio dovada ca Iranul incearca sa produca arme nucleare. Asta inseamna ca asa zisa criza nucleara iraniana este o „criza de alegere” si nu o „criza de necesitate”, a carei rezolvari necesita dexteritate diplomatica din partea ambelor parti.

Nu este vremea pentru intimidari si amenintari militare. Conform concluziilor IAEA reflectate din diversele rapoarte, nu exista dovezi care sa sugereze ca programul energetic nuclear iranian are vreo componenta militara. Intreaga activitate de imbogatire a uraniului, conform articolelor Tratatului de Non-Proliferare, este acoperita de inspectiile de rutina a Agentiei Internationale, precum si de camerele de supraveghere. De altfel Presedintele Ahmadinejad s-a oferit sa suspende imbogatirea de 20%, in schimbul unei provizii externe de combustibil nuclear pentru reactorul medical iranian.

Kavesh Afrasiabi este fost consilier pentru Echipa Iraniana de Negocieri (2004-2006), fost profesor de stiinte politice in cadrul Universitatii Teheran si autorul unor carti in care abordeaza politicile nucleare si externe ale Iranului, precum „Dupa Khomeini: Noi Directii in politica externa a Iranului”, „Programul nuclear al Iranului: Fapte vs Fictiune”, „Politica externa a Iranului dupa 11 septembrie” si „Fobia de Iran si Planul de Teroare al Statelor Unite, O Deconstructie Juridica”.

Anunțuri

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: