Putin joaca Ruleta Ruseasca cu Rusia

Putin, impreuna cu administratia lui reactionara (neoconservatoare) isi lasa tara sa sangereze aiurea. Banca lor centrala inca jongleaza cu dobanda de referinta de parca ar conta daca aceasta se duce in sus sau in jos.

In ceea ce priveste sanctiunile vestului, guvernul lui Putin sta in patru labe si o primeste in cur. Pietele de capital sunt foarte simple. Este cerere si oferta pura. Nu exista „market makers”, iar fiecare operatiune de „open trade” trebuie sa fie soldata cu livrarea de moneda pana la 10 pm GMT.

Cand piata pentru rubla se micsoreaza, ce anume trebuie sa faci? Trebuie sa scazi cantitatea de ruble si sa maresti cererea pentru ruble. Dar de vreme ce Rusia accepta plata la teava de petrol si gaz in valuta, pai e normal ca rubla sa se devalorizeze. Mai ales daca adaugi sanctiunile vestului in ecuatie (taxele pe conturile companiilor rusesti din bancile straine). Deci, solutia e simpla…

Vinde-ti gazul si petrolul in RUBLE! Nu in dolari. Si opreste teava daca nu esti platit in ruble. Ofera finantare usoara in ruble pentru companiile rusesti importante cu datorii in valuta la creditori externi. In ceea ce priveste importurile diminuate, solutia este (ca pe timp de razboi) rationalizarea. Nu poti sa rezolvi problema asta prin controlul pretului, fiindca o sa te alegi cu lipsuri intr-o parte si inmagazinare in cealalta. Importurile de produse de lux ar trebui incetate, de vreme ce tara nu-si poate procura toate bunurile seminale (precum mancare si medicamente), ce nu le (poate) produce domestic. E nevoie de un plafon la cantitate si la pret, si rationalizare a acestor bunuri. Asta daca-ti pasa de oameni.

In ceea ce priveste sanctiunile… raspunde si tu cu aceeasi masura. Taxeaza conturile in dolari din cadrul bancilor rusesti. Aritmetica e simpla. Logica e simpla. Vrei ca rubla sa se aprecieze? Atunci scade oferta de ruble si mareste cererea pentru ruble. Observatie: scade oferta pentru strainii dependenti de exporturile tale, NU pentru cetatenii si firmele din tara ta! Faptul ca dobanda de referinta a bancii centrale rusesti este cu 2 cifre (17%), denota faptul ca cei din administratia lui Putin cred in aceleasi mituri neoclasiciste. Aceleasi idei false au dat gresi in Argentina si in Turcia, si vor da gresi si in Rusia.

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Un răspuns to “Putin joaca Ruleta Ruseasca cu Rusia”

  1. Marks Says:

    Pe de alta parte restrangerea comsumului a fost aplicata de Ceausescu si s-a ales cu cateva traume craniene incompatibile cu respiratia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: