Isarescu nu intelege sistemul bancar

BNR a scazut dobanda cheie la 2% si a scazut rezervele minime obligatorii. Motivatia lui Isarescu pentru aceasta schimbare este ca va stimula creditarea si implicit inflatia, data fiind reducerea TVA din Iunie (ce ar duce la o deflatie a indexului CPI). In continuare Isarescu si alti afoni din asa zisa presa de specialitate continua sa creada in mitul Money Multiplier. Ineptia asta a motivat atat banca centrala Americana, cat si cea Europeana sa creada ca bancile nu mai dau credite fiindca n-au suficiente rezerve pe foile lor de bilant. Ok, that’s bullshit. Bancile nu sunt limitate de rezervele minime pentru a face credite. Bancile nu imprumuta rezervele debitorilor! Scopul rezervelor bancare este acela de score-keeping, de a mentine o contabilitate generala. Niciun bancher nu-i va da NUP unui client care se califica pentru un imprumut – chiar daca banca respectiva se afla sub minimul obligatoriu de rezerve. Are loc un overdraft automat din partea Bancii Centrale catre acea banca. Imprumuturile creeaza depozite si implicit rezerve. Rezerve nete sunt create numai de catre sectorul guvernamental prin politica fiscala (prin deficite fiscale). Asadar, BNR-ul nu controleaza cantitatea masei monetare. Pentru a controla dobanda de referinta, BNR-ul trebuie sa lase cantitatea de bani sa fluctueze in consecinta.

Experienta din trecut din Japonia si din vest cu politici monetare de tip ZIRP (zero interest rate policy) arata ca un asemenea lucru nu duce nici la inflatie si nici la stimularea creditarii. Inca o data, Isarescu ne arata ca habar n-are cum functioneaza sistemul monetar si cel bancar; si ca el este doar un adept al trendului (monetarist) – ce fac altii (de prisos) sa facem si noi.

In afara de a duce (eventual) dobanda cheie la 0%, BNR-ul nu are ce sa faca, fiindca ea nu se ocupa de politica fiscala a tarii. Avand in vedere nivelul scazut a utilizarii de capacitate a economiei, mi-e tema ca reducerea TVA a guvernului este prea putin – prea tarziu, comparativ cu nevoile sectorului privat de a economisi in lei.

romania-capacity-utilization

Reducerea de taxe regresive este o idee buna, dar nu poate substitui nevoia de investii publice in spitale, sosele, drumuri, poduri, utilitati publice, cai ferate etc. Este nevoie de amandoua; the reducerea apasarii fiscale si de stimulus fiscal (mai multe cheltuieli publice, si, speram, mai eficiente).

Etichete: , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: